查看: 12145|回復: 164
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評]勝利的吶喊 V2 BUSTER 10月5日更新~入黎睇下回應

V2 BusTer Gundam
怕大家睇唔到係2樓 我放係最頂
Kira=stevenvk 鎖貓= Atrocity
Kira 鎖貓 特別版 對戰視頻:

前言:

見到有個V2B機評...諗在好耐先夠膽寫..                                 
如果有錯字請回復提我..有錯的請提我更改 謝謝   另外多謝提醒我既朋友 好多謝你地咁用心睇

怕大家覺得我會比較差..但都希望同大家分享下..
上次打左X1機評..得到唔同既支持.
同埋重有唔同改良既意見.希望之今次我放V2B機評
唔會令大家失望..同時令大家有幾分鍾既娛樂
我好希望得到大家既回復..大家路過都幫手支持下
題外話:我係15:57唔小心禁錯左 f5 咩都無晒") 重新打過...
機評入面放左一D無關既圖片..不喜的可無視
目的係博大家紅顏一笑..睇字海無咁悶
------------------------------------------------------------------------
機體介紹:
在V2鋼彈的基礎上裝備了炮擊專用的重攻擊型武裝的機體.
主要以對艦攻擊為主.在中長距離的攻擊上集中強化了火力.
不僅裝備了擴散型光束炮,在裝甲的各部位還配備了飛彈炮.
這部機在攻擊上雖然很出色,但是因為機動性和活動性低下,
所以近距離戰時的性能不高
===========================
送上幾張圖片:

=======================
六圍介紹:

R前的攻擊:16.8
R前既機動:14.4
R前既HP :15.9
R前既防禦:21.3
R前既速度:27.6
R前既必殺:21.3
---------------------------------------------
R前既攻擊力唔高..S機入面好普通..
但係S包係排行入面..佢都算係數一數二..
(這就是S包的悲劇..攻擊注定的低..)
但攻擊六圍上的不足..可以靠武裝系數黎彌補

R前的機動:只有14.4...真係接受唔到..
14.4? 飛得慢..反應低..S包入面真係好低..
高GP03D 少少..但係GP03D開技後..
已經高過V2B..

R前的HP:15.9 血量係屬於高上的水平
刷槍時中SP..中彈在所難免...
HP高左..中SP都無咁傷~~

R前的防禦:有21.3 係屬於高上的水平..
放便V2B更加放縱地去刷槍..比拳機斬到又唔痛
係V2B其中一樣既優點..

R前的速度:中上包機的水平..更放便刷槍.(已修改

R前的必殺:我用V2B..非必要都唔會出SP..不加解釋

總括而言:
攻擊力低..推進低既V2B..有武裝上面去彌補..唔係大問題
而血防方面..實在係天物..咁高既血防..大大提升了V2B係戰場上的
持久力..而係必殺同速度方面都係一般既水平..不加解釋
------------------------------------------------------
   R後六圍:

攻擊:21.3
機動:18.9
HP:15.9
防禦:16.5
速度:27.6
必殺:21.3

R後少人用..不加詳細解釋

攻擊力高左..但係武裝少左..得番把刀同遠程炮..實在係唔夠全面
同時間敏捷高左...可能係多左把刀的關係..但係多把刀只係比你旁身..
換來的係係防禦力低左..你斬人果時帶唔到高輸出..卻容易比人地集火..
所以不建議爆甲.武裝方面下面有講
-------------------------------------------------
R前既武裝

武裝一
micro飛彈炮   係數   425*6 距離係中遠 普通實彈距離
全食系數有 2550 相當高既系數..但係由於導彈唔係一次性全放
係一粒一粒咁放出=   =
所以要全食..係有一定既難度..建議用手描/係人地企定定淆底果時..
給佢全力的一擊...
拳機會心全食..應該都無半血.
7秒回好..開技後4秒
影片:

武裝二
擴散光束炮   係數 325*20   距離 中 普通光速槍距離
E一部機既精點所在 近距食一炮 = 6500
5秒回好..開技後 3秒  向5個方向發射.
每一方向有4彈 威力高..無硬直
建議玩法
一:係隊友比人打果時..攻其不備..對準敵軍菊花..爆~
二:比拳機追住時..掉頭飛(飛幾耐自己睇BOOST)..
跟住突然回後放2武..接著要立即改方向..走(因為應該無乜BOOST)
E個武器係特點係 殘彈6發   用晒先回彈..都係建議先準備彈藥先好博殺
影片:

武裝三
米加光束加農    係數 1875  距離 遠 擊中時倒地
一般包機都有既 米加粒子炮 又稱電筒炮
普普通通無咩突別...撞上 有"熟練的博擊者"技能的拳機
打佢唔痛..重會唔倒地..7秒回好..開了技能後係 4秒
雖然有一招高輸出..回彈快既武裝..但都都唔建議龜後場
始終輸出係靠1~2武
SP=地圖型必殺
================================
武裝1~2武的連續運用:

R後武裝:
武裝一
光速軍刀 3下倒地 系數 1100 出刀快 收刀順
但由於輸出低..不建議使用

武裝二
米加粒子炮 系數1875 距離遠
3發殘彈...用晒3彈先會回
攻擊力高..出槍有硬直

由於R後武裝無乜人用..我不加影片/圖片解釋了..如果有回復是關於
對R後武裝的不明白..我會盡力解答並放上圖片
===============================
V2B既武裝好全面..有爆炸性輸出既2武..
同時都有持續輸出..保命既一武三武
一般都唔建議玩R後..除非大比數贏梗..

如果.你玩V2B..唔小心爆左甲..只能說你不好運..
如果你場場都爆甲..走去做炮灰..比人集SP..
隊友開緊橫掃SP果時..走去三刀倒佢地..
你隊友可能會同你講....

圖片特登整得唔夠清楚..
刪左既字自己估下..希望版主唔好扣分..
------------------------------------------------
10月5日 更新 怕大家對於武裝上的應用唔明白]

紅色格仔:入面係區域係V2B 3武係火力集中點 可以盡情咁放
注意:小心敵軍既3武,硬直炮..同時集中於你
好處:鎖死左敵軍既企位 令到佢地要搵障礙物..
同時間你的剪機/拳機隊友 就可以係另一方面進入

以上圖片就多了一個變數
當然都係要注意就係紅色格仔

2號紅色格仔 係遠距離火力網

注意地方:小心敵軍遠距火力攻擊/圖片影唔到既右手面 有敵軍偷襲

小心紅色格仔 1. 既地方 通常有剪機/拳機埋伏 佢地地會閃槍.等等

中距離判定:

紅色格仔1.2. 都係包.剪機閃槍.既地方..3號就係敵軍上去既地方

企定定係到好易比人集火..5秒內無好多血 同時間有雙龍等拳機拉你埋去

應對方法:敵不動我不動 用自描鎖定敵人 佢一跳起出炮 你就射佢

佢既硬直一定大過你 同時出左炮..唔可以同時間出第2炮

敵軍一進入紅色格仔1.2.3.你就可以1,2,3武隨心放

但係要睇住我軍拳機係咪上左去

唔好亂放倒地炮(3武)/道具

同時對面4人上左去果時 我軍得3個 你就要汁生沖上去支援啦
-----------------------------------------------------------------

連擊介紹:1~2武組合 (2武) 5000~6550系數+  (1武)2000~2550 系數 = 7000~9100
             連續刷槍    (2武) 3000~6550 x2~3 (由於敵人不是企定 難以全中) =6000~9000 / 10000↑
            刷槍一武組合(2武)3000~6550 + 1武 2000~2550+2武 3000~6550 = 8000~13000↑

技能一:
裝填上升
好多炮火機都好想要既技能

彈藥重新裝填時間加快40%

對於V2B係戰場上保命也一定的作用

倒地炮加快回彈..補命更佳..

對射時..也不會發生長時間無彈既問題

同時也肯定左v2b戰場上面既輸出同地位
技能二:
勝利的吶喊(buster)         V2B專有技能
HP55%以下時機體的機動力上升+雷達顯示敵軍+鎖敵距離 攻擊力 防御力上升

雷達顯示敵軍+鎖敵距離 = 免費既通訊指揮,加遠攻擊距離

機動力上升=加強刷槍時間..逃走時間..更提高輸出同保命

攻擊力,防御力上升=廢話唔解釋

HP55%=你就快死

開左晒兩招手技能後..V2B既戰場定位又大左..

可以睇清左情況..走去追殺拳機..有技術既話..拳機捉唔到你..

加上武裝上既全面..必定帶來非常高既輸出.拳機走時可以3武倒地追擊

也可以利用3武壓場擊倒敵軍包機..讓拳機有空擋進入敵軍基地

對於包機黎講..一般見到你刷槍  都會跳起..但SD只可以2段跳

除非佢玩"無限跳"向上飛..但一般戰爭中都好少會咁樣

因為佢停留係空中比人射既機會就大左

同時間V2B既一武的盲點只有小量角度.可以向上發射博一博

------------------------------------------------

[V2B既戰場定位]:
由於V2B既武裝備向中近距..才能發揮最大傷害..

所以本人建議這機體在中場等候時機

可能性發生(1):                                                  
看見敵人在斬自己隊友..
唔好胡亂上去刷機.
可能性發生:
你隊友頂住左你..你刷槍唔會全中..
比人一齊斬埋  比人集火

[建議做法]:
做法一:                                                               

用一武射你"前方" 斬緊你隊友既敵人
唔好亂用3武倒地 用1武射到佢無血..先3武
有人會話 你隊友咪死得?..你諗下.
由你見到你隊友比人斬..再要開槍3武
你隊友最少身中2刀加10幾彈

醫番都晒藥費
不如好好善用你既輸出
1武  12彈 全中 = 425*12 =5100 食晒真係 T M D

[做法二]:
當戰事去到殘局既形勢/對面有敵機cam死左你

你隊友又未出sp/有重要技能.你只好放倒地炮

因為你一出去放一武就實中伏..十幾支炮對住你 唔死都難
-------------------------------------------------------
[可能性發生(2)]:
你係敵人後面..而敵軍得一個..
咁就請你.....埋去二武+一武 (會心的
你已經救左你隊友..同時解放左你既敵人
同時要小心SP

[轉換角色 你隊友在斬人]
你應該快速走埋去 二武+一武

唔好傻仔到放3武

但要小心既係全彈sp/地圖sp

唔係既話就 一必兩命 雙贏

同時間小心自己後面有無人..

如果有人既話請盡量唔好露背

[討厭的剪機]
係依個情況..隊友又死晒/天角一方/佢有佢既生活   你有你既忙碌

你就只好死個..得閒出一出黎3武..就番入去障礙物後面..

又可能同佢一齊反方向飛..玩2武你中既機率一定大個佢

同時可以係佢無氣果時   係地下回氣果時

係佢頭頂 狂放1武 門強大輸

我試個用V2B贏到NTD的   (7成好運 2成對手廢 1成實力)
真係得番E個方法了=   = 淆底你一定唔夠剪機淆得快..
梗加唔好講自由..
-----------------------------
--------------------------
V2B既克星:
]NT-D GUNDAM
1武:出刀快.高攻
2武:射程遠..出槍快..
3武:2個形態都能對V2B做成很大既傷害
--------------------------------------------
[
新安周
有硬直炮...槍類高攻
打你痛..你打佢唔痛.(除左刷槍)
R後 近戰能力佳..空中圍繞飛射 2武
輸出大..三陪速..難以刷槍

---------------------------------------------
自由高達
1武出刀快..
2武高攻超順..出槍快..
3武高攻..有暴風效果
同時技能上..防了實彈..加有無限氣
解除了刷槍的危機..
一大惡機...

曉高達
4刀大範圍..9斬無敵..刷槍要小心
反射光速..V2B也無能..
火力高..輸出大..一大惡機

重有好多機玩殘V2B..但係果D有技術都未至於好難打
但係以上四部機..技術平等..都係上面4部贏了..
===============================

V2Buster GUNDAM 的存在價值:

V2Buster 擁有得天獨厚的高系數光速擴散炮

同時又有高攻的實彈武裝..補命的3武倒地炮

回彈速度快..強大的專屬技能.所以V2B在戰場上係有好重大的軍事實力

對比以下機體:

[剎帝利]

同時都係一部實用而高血防的S包

他的武裝比起V2B全面 有補命的硬直炮 同付防光速機體

唔會比起V2B輸蝕半分.同時又有浮遊炮擾敵 神大的專屬技能

係一部影響左V2B存在價值的神機

但係佢既硬直炮回彈時間耐

所有武裝既回彈時間都比V2B低

加上無加回彈系既技能幫助

自然會出現無彈既問題

同時間佢既擴散炮的角度

無V2B咁高..期次既係攻擊力

對比起V2B.佢都係食塵的

有人話佢有既係近戰能力同埋反格

咁如果你想玩近戰同反格

點解唔玩神馬神高呢:_)

==============================
[沙薩比(腹部擴散米加粒子炮)]

又一部SR神機 包中之霸

2武無硬直超視炮
1武高攻擴散炮
3武高攻擾敵浮遊
R後還有近戰能力
高攻實彈..面對PS甲 I力場 的機體
都係豪無難度
又有兩招神技:[防剪][三陪速]
可以話係形成一個超高輸出的火力網
但係同時又有回彈慢的問題
但由於武裝多樣化 不至於無彈的情況

雖然佢係多樣武裝 但係用唔用得晒?

無補命既武裝 比有格鬥能力既剪埋身

就立即玩完.同時間佢輸出比起V2B差好遠

加上佢既擴散炮係有硬直 做唔到刷槍既效果

所以佢對完"V2B刷槍之王"既地位

起唔到阻嚇作用
==================================

[V2 ASSAULT BUSTER 鋼彈]
公認係神機 擴散炮輸出高  無硬直 可以話係完全取代到V2B
加上武裝係極度全面    技能上又十分補命
還有罕見的 近戰能力配合光速擴散  秒殺包機不是難事
加上R後係超距遠視炮 還有高攻的連射步槍
重係防光速  對於V2B..起了巨大的威脅

但係大家有無諗過

佢開左防光速後..

佢既血防係低之有少

被拳機斬+集火就玩完

同時間武裝上既全面

令人花多眼亂 係R制係空擋同時

就會比人有機可乘

加上防光速只係防一面..

對於V2B刷槍要做成輸出係無難度

加上佢既光速軍刀 不是主力武器

推進量少 不能完全依靠光速軍刀

當然..V2aB係SS機

不能對於V2B做比較

因為實在太不公平了><

玩V2B要注意既地方:
1.要識控氣..刷槍途中無氣就死得

2.要識得睇時機使用各類武裝

3.開場時用3武加SP值..最好係中場位置..見拳機上左去斬

就跟埋上去..

4.盡量向人地菊花爆..唔好比面..爭取最大輸出

5.一定要學刷槍..唔識刷槍就無乜輸出

6.同 第五 有少少衝突..但都要講 如果對面火力高..多剪機.

唔好沖去玩刷槍..睇好時間..自己拳機沖左先..如果見到我軍拳機

就黎死..都唔好沖..放3武,1武就可以..開技後3武 都係4秒回好

所以輸出不成問題 (當然無玩2武咁高

7.善用一武既暴風效果

8.唔好龜太後..如果龜太後..又唔幫手打..

你又要串(E家大多小學雞.龜後場又要串.幫唔到手:

最後就會:

9.記住回帖(被拖走~
---------------------------------------------------
建議唔好玩既場:
由於v2b好萬能..同你講玩咩場好..根本上係搵自己笨

所以我同大家講下邊D唔玩得

擂台:
真係唔好玩..玩果D真係好抵死..

硬食炮..無意思..可以話係無技術

太空場:
好難玩刷槍..輸出都係靠一三武

對於v2b黎講太不利 新安周玩晒

主要玩D多障礙物既場..就係V2B既天堂了

有時間比你刷槍完後 回BOOST..再去博殺
--------------------------------------------------
[遊戲前期]:
V2B放3武..集SP  搵障礙物

利用3武壓場..跟實拳場去到中場

拳衝你衝 戰勢一老..拳未淆你先淆

[遊戲中期]:
對面既主要打手都有SP

雙方各有死傷

要善於走位..放3武壓場煩敵

跟實隊友..加強輸出..小心剪機

[遊戲後期]:
你地咁好彩死唔去..

後期你又無血..大家都無血

對面有SP..

玩3武..唔好亂沖..拳機沖..你都唔好去零射..

玩1武就可以..
-------------------------------------------------------
:機動力提升,推進時間小幅增加,對於刷槍有很大的幫助. 氣量大增

]免疫所有特殊效果攻擊,大部分機也建議使用的技能
-----------------------------------------------------------
以上都係小第建議既技能卡

V2B合成圖:

合成比較煩..要先合V-DASH ..但係V-DASH都係好有用
--------------------------------------------------------------
建議配點:

由於攻擊力真係好低..所以為左提高輸出..唯有全攻
如果鍾意刷槍/刷槍神手..可以點3推進/3速 再全攻
以上都係大眾化既配點..有意見既請提出..我會加係文入面
----------------------------------------------------------
最後啦..打左4粒幾鍾(唔小心刪左文--
換左大家幾分鍾娛樂都係值得..
有咩死圖請回復提我..我會盡快改善
令外請大家睇完回文..因為真係好比心機打
影片我會放係2樓..謝謝~

下面係
kevinsun123既意見
V2B本人點血防, 刷槍流更應點血防 V2B武裝都是近戰向的 近戰就更須要更強大的血防去支撐
V2B考驗的地方是走位, 不一定等拳機混戰 刷槍其實也是可以空中刷的
V2B 刷槍並不是一尾前衝刷 空中繞會心也可以刷個爽YY
V2B 的SP該放就放, 給予其生存機會再刷個爽YY
V2B 3推進近乎無用不解釋 血防流也是很多人的點法~
V2B 爆甲殘血很有用, 請也作機評~

你都講得岩 但係血防做唔到高輸出..難以配合v2b輸出型既特色
到了戰場後期 你近戰向既配點還能支撐嗎?
空中刷槍:中槍機會大..加上空中刷槍全食機會高..高手可能會失誤
sp係橫掃型..敵軍好易走..加上v2b出招sp 有0.5秒停頓
技能很有用..不建議亂放..不過也值得參巧~
v2b爆甲殘血..本人不認為輸出更大..

3血全防 EX技回氣, 為左令開技二時間更長, 近距離時回氣更快的點法
利用被格一套 or 食一槍倒地用無敵時間埋身做成更大傷害
講真如果識玩就知道點解唔洗點攻, 212123

同意..但係如果有技術既玩家 血防的重要性不會高於攻擊力
當然..如果比新手..新手加全防/3血 但係唔識玩刷槍..
又能否帶來高輸出呢?倒不如靠全攻 配合1,3武
增取一點點的輸出吧

當然你意見我也很同意..我也放了了這兒給別人參考..讓讀者自行選擇
最能配合他們的配點吧 多謝分享:  )

X1機評的網址 係到宣傳下:http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4244683&;extra=page%3D1%26amp%3Bfilter%3Ddigest

評分

參與人數 17樂點 +110 Bravo! +16 收起 理由
Capricorn★ + 1 有小小想合
Ruby Poon + 50 + 1 已加入「機評攻略集」並評等。 ...
abc111111a + 1 極品!
aa22434312 + 1 勁長機評 極品!
hk火仔 + 1 比大飛既

查看全部評分

回復

別人的影片:
以下係一個神手所拍:

普通影片:

本人拍的:
請留意:0:24

------------------------------------------------------------

ripSide - absolute one

life goes on

l
回復 支持 反對

有d圖睇唔到
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
快d整返d圖先
回復 支持 反對

內容唔錯,幾好~十卜0w0/

但排版上落d功夫比較好,有d亂,宜多加努力

==========================

餅主model:

用詞上多加小心-w-╬ (例如:收好d皮膚等等)

朕比十分鐘你改改佢,
否則. . . .

回復 支持 反對

內容唔錯,幾好~十卜0w0/

但排版上落d功夫比較好,有d亂,宜多加努力

========================== ...
藤星 發表於 2-10-2011 18:44

搞點!~~~~~~~改左--唔知重有無
回復 支持 反對

但SD只可以2段跳..就要趺落黎..
聽講可以用1武斬下跳,跳到冇氣
回復 支持 反對

但SD只可以2段跳..就要趺落黎..
聽講可以用1武斬下跳,跳到冇氣
wonghikit 發表於 2-10-2011 19:00

睇清楚D 有講埋 無限跳
回復 支持 反對

好機評~! 十分仔细
回復 支持 反對

好機評~! 十分仔细
buss1 發表於 2-10-2011 19:13

好多謝你既回復 我會努力下去
回復 支持 反對