查看: 11314|回復: 63
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 港服天梯雷神榜+天梯攻略必讀 買1送1

相信各位玩家有種體會,港服天梯PLAY,簡直SM自虐,打50%-75% 輸出,
都經常贏唔到,雷友氾濫;輸了又繼續進去被雷SM,慘無人道。

各種雷友以特別的雷人技巧,本色演出。是時候封神。

排名不分先後,上榜人士隨意花生唔好較真啊!!
唔好較真啊!!唔好較真啊!!唔好較真啊!!
唔好較真啊!!唔好較真啊!!
唔好較真啊!!

唔好找我報復啊!!
好找我報復啊!!
找我報復啊!!
我報復啊!!
報復啊!!
復啊!!
啊!!
!!

-------------------------------萬能分割線------------------------------------

以下人士均為常撞見,有點技術,只是機體跟意識上有缺點,對新手唔明顯一對戰老手,問題就好大
其實更多週末,下午新手先系真*雷神。
正*雷神:講呢D  你敢寫我 我今晚就開MSAB雷棱死你
特色唔系個個都有,上榜人士唔代表最雷,有好多新手們比佢地雷,只是撞多了常見,某些缺點明顯

封神榜:

1)牙宜               →主打C機,包1,被講後轉了包2,BR隊長
2)神雞尿算          →點解你上佐榜  系味玩S冇用過道具. 一抓就死
3)hillson            →娛樂機,BC機
4)櫻之卡比          →技術唔錯,意識為0;機體選擇偏向廢機
5)戰鬥火鳥           
6)youiovem         
7)嚴偉雄             → 雄哥半夜12點教你做人;有時雄哥CARRY翻盤噶,見過2次啦   :)
8)叻囝                →C機帝,各種C機
9)學生henry               
10)chanyru         →0意識
11)yi6509          →速0帝
12)大蛇丸零式      → 包1帝,讀作保BUFF,寫作打少個→包1得第1命冲的過去,之後基本保BUFF打少個。道具用變小OR紅閃,脆。
13)raynghk
14)九個世界的旅行者
15)davidleo         →只選某只A機
16)鬼唔知你係人
17)乂GooD汁乂    →克蚊,太龜;防守型,敵方唔冲就唔上,唔會頂位,走位;用蚊跟對面S斗遠射,往往跟S龜一起被敵方包夾。
18)紅玫瑰siu欣    →BR隊長,有技術,缺點太龜,全隊死塞還有2-3命。如何少死吸引火力又能輸出?明佐你B機就會勁好多。
19)寸寸寸寸寸      →A機帝2號
20)原田總司         →開波就打擊士氣 LOSE,然後真LOSE佐,得佐。
21)Mauching       →速0帝2號
22)misxxx14      →主玩龜同蚊 咩都變大  怕人射唔中23)PUJ               →死神S 速0帝3號  唔用死神我們仲系好朋友   
24)fong5fon     
25)命運與自由

集體陣容

IF開場陣容CCCS,S機開局打5下可以掛機 心痛-10-14分 ,輸9成9.
IF開場陣容CCXX,XX 為S OR A B ,輸7成;當然,小地圖克蚊包1多簡直爽
IF雷友榜有2個,輸5成,彈GAME多佐是有原因噶。

所以雷神榜都是BC機。隊友BC機一多就看運氣。

萬能破解法:祈禱對面更加雷。上柱香洗手再禁自動開始。

以下正文

-------------------------------萬能分割線------------------------------------

人人天梯都想神手CARRY自己,但你有冇念過,神手都想打20-25%被人CARRY啊,
你以為神手次次發揮都甘好,失誤都好多噶。神手打60-80%都輸咩心情,LOSE A+你試過?
靠人不如靠己,自己進步先系真理啊。

-----------------------------------------------------------------------------

首先,意識!
雷神榜大多數是BC機,唔系話BC機唔得,只系大多數人冇打過會戰,街場冇人教SD,
唔會走位頂位,打的跟送SP一樣,或者一被人針對就速0.

個個都以為技術最重要
技術表現在哪裡?MCA?SS? 命中?對SP? 殺敵?經驗?
點解人地又輸出又能保命?WHY人地做到?
看人地視屏就覺得:哇,好棱勁啊,射的好准啊,技術BUG啊,1個打幾個!我要學!
大多數都是花哨虐菜,華而不實,你學他甘做,冇他經驗意識,學了只會加速死亡。

技術:肯看過幾個視屏練習下肯定都能學會,
但系意識,冇人教,自己又唔用個腦念,就變雷人啦。列:敵方死佐你會唔會估算他復活時間啊,小心射7你會心。
再一次強調,做咩都要用過,讀書、工作,玩遊戲都要思考,当思考變潛意識時就是經驗了。

天梯攻略  
1)認清自己
2)學會開場看陣容知打法
3)學會走位OR頂位
4)學會輸出與保命以及自殺
5)學會點殺
6)

1)認清自己   重點
自己究竟開咩機,SABC?
會唔會對必殺,看雷達地圖,意識如何,捨得用道具?輸出有冇過35%?

用自己順手得強力機比跟風勁LOL
自己多念 對自己有個正確的觀念,再改。要肯動腦 才會思考下面的佈局。

2)學會開場看陣容知打法

學會分析
BC機 武器 BOOST 少 打大地圖肯定吃虧,遇到敵方S機陣大地圖,已輸。

所以:大多數情況
1開始TAB知輸贏。看雙方雷神榜,看雙方BC機,看某人用S機定B C機;開局就估到隊友點打對面點打。
雷神榜唔少人是有技術,但唔系用RUBBISH機就系冇意識,之後雙方都斗雷,斗有冇神手CARRY

開場分析!!

例1:【占3127】,他只玩BR死神,是目前全部BR死神裏最醒目,用得最好。道具紅閃 OR SPD ,

開場TAB知道他在敵方,直接可以提防隱身,知道有個隱身機,射其他人注意周圍環境,
見他隱身抓人可以倒地炮幫隊友,滴雷友一被抓又冇閃,一被抓就8刀死佐,又送SP,
只要BR死神前2命冇大收穫,自己就會打蹦自己。第3命唔敢上OR速0.

開場TAB知道他在已方,跟他分開走L字形,見他打算上,自己多吸引敵方火力,甚至某些情況可以跳出掩體,被人射1/3HP,
為的就是讓敵方視野丟棄BR死神,吸到你度。對方一被抓 陣就會亂 ,你少那1/3 ,對面被你射會心OR被死神狂抓。換血是超值。

例2: 【大蛇丸零式】,包1,道具變小OR 紅閃
敵方時:對面包1,開場注意走位,遠離隊友少少
IF你是BC機,分開站  唔好群體被控,群體被控輸一半,神手都救唔到你。
IF我玩T3 ,對面包1 1武沖過來時 ,算好距離再他23武前我會送他一鞭,一鞭就結束大包第1命,
之後他第2命就會找你復活點進的復活,這時會控到1-2個,速殺他,只大包脆,殺到第2命 ,他們就打少個,大包就會保BUFF唔敢上。
就算 大包第2命他發揮好都冇用,第3命他唔敢上,怕速0,要保BUFF,等於打少個。
天梯隊友有攻擊防禦指揮又如何,只要有1個雷友+1個掛機保BUFF,等於打少2個。
這就系包1玩到後面所被人憎噶原因。

已方時,有包1,你要明確,打持續戰,是輸8成!排除保BUFF,有2個神手瘋狂輸出。
開場壓唔到對面 敵方頂住第1波,你就輸5成,頂住第2波,你就輸8成。
所以有包1隊友,其他3個隊友,近戰強的就瘋狂沖 ,蚊,積根甚至8刀機製造混亂,越亂已放優勢越大,失敗就GG,不成功便成仁;
遠程就索水,倒地炮唔好亂用,倒地敵方最遠對包1輸出最高的人士。

所以開場TAB 打發可以估到,敵方用機可以估到,敵方打法甚至都估到;所以當你覺得隊友唔錯就配合佢,唔好奢望佢配合你。
從我做起!

當然神手們才唔會甘做,神手命好值錢,隊友都系我的肉盾,戰局越亂滴賤格神手就輸出越多,BC機吸必殺,神手接可以多存1個SP 對必殺。
BC機任務 已自己命多優勢在唔送情況下吸對引火力,以及輸出。
統一目標 看隊友專殺敵方神手定系雷友,將火力針對1條友SP秒佢,爭取先速0一個。
有好多都是意識問題,見到邊個打邊個,那個日日打我,我要打佢先得,那個勁,我要追他9條街唔理對面射唔射7你。
意識唔系講就曉,唔系20-30盤就掌握;多動腦,自己有這個念法才會慢慢懂配合,懂團隊才能脫離雷友。
神手都是一點進步積少成多;唔系一飛沖天。佢地念的比你多,曾今思考過,技術上來就邊強。
所謂天分悟性,是指人對某些事物有特別過人得見解,自然學得快。有人慢,點都學唔會;甘你就唔好強求,反正玩遊戲只求開心。
這個唔系工作,唔系讀書,玩得開心才系最重要。

友情提供資料:
t笨由佳t        用 蚊為主對比其他人算唔錯 龜霸
96哥            SR智  3高達  SPD龜霸
SCYTHE       00Q
牙宜             中遠距離脆皮C
98765498    C積根
314             蚊  T3
moneyxxx   T3
你老豆個B     T3  SR獄天使
凜鱗人L        00Q SF
HO灝           SR獄天使
JEFFERSON  T3  TD
賊頭目          龜霸 BR隊長
Iopac           SR獄天使 SR智天 T3 深度
暴風潛影者 XX潛影者  2兄弟 TD  深度
烏龜曾蔭權    TD  隊長
youiovem     蚊   隊長 龜
學生henry     蚊 龜
tszyuen       TD  隊長
哀歌             T3 不知火 積根 其他S B機
聖王乂薇薇歐  你見唔到佢  龜霸

唔寫了 好棱多,而且心血來潮換機你吹唔着。

--------------------------------------------------------------

3)學會走位OR頂位
天梯B機往往太縮OR太冲,雷到喊。你滴走位在哪裡?看人視屏要念點解佢甘走 點解佢往其他方向看?
走位 頂位 教唔到 。意識。櫻之卡比就是技術好  0意識,所以我見到都怕。當然有技術打冇技術新手 ,簡直神手。
走位頂位 記住唔好全部人縮一起,S縮有得原諒 你BC縮咩棱。等人包種子啊。

4)學會輸出與保命以及自殺

龜霸快死時補了已方S機  自殺多打2下2武,復活又可以補血。拯救低血量隊友。龜霸唔系甘簡單  補血頂位 唔好做隊友死塞 你仲有3命龜仔 。
當我玩T3時,隊友見我會玩,只補我1個 隊友都唔補。大佬,我T3仲要放血出技能噶,你日日補我做咩棱,你系對面的間諜嗎?我滿血你都補我。

這2條都系冇法教,天梯2仲極端,儘量避免
1)速0  
1分鐘死塞2命 3命。千其唔可以速0啊  ,1影響士氣 2你埋伏待機 敵方打你,你唔出掩體都是有作為噶!!!!!
你隊友就可以還手,索水。死佐就真是3V5啦。

敵方打隊友你再跳出去打他背只。必9佢再死,隊友系唔會怪你噶。

2) 隊友死塞 還有2-3命 打算1V3 1V4

自己B機命多就要吸引火力 輸出,唔好怕死,殘血隊友一直等你上噶 你上敵方打你 他才能輸出,你死了還有1命,隊友會等你復活再繼續打。
PS:要看那條殘血隊友值唔值得你賣命,值得就上 ,唔值得就1V3 1V4

5)學會點殺
其實這點上面都說了,古語雲,傷其十指不如斷其一指。速0那點是自己斷1指,腦殘。
天梯時系唔系有這種感覺,當敵方有神手,自己友雷神就死得特別快??
你以為好多是雷神死的快?其實是神手專門射佢,屈SP又專秒1個,造成中期4V3局面。

開場時B機你會玩技術OK 在可以的情況下 優先騷擾神手,你跟佢換血 他怕。你打佢隊友 佢打你隊友 SO HAPPY 。
所以重點 死亡時TAB自己分析有優先殺邊個,覺醒必殺必9他復活那命。識玩噶自然默默的贊你。

6 視屏分析
1個S S天才TD視屏  3個B機視屏  B機IO大棱仔視屏,一直冇發過。

S機 思考走位  第1場天才走位好經典 第2場爆甲好果斷

IOPAC BR隊長公會  點解人地站中場 會冲 ,第3命就龜射 ,自己思考走位 點解進 點解退 點解看周圍。
你可以認為他判斷錯,只要你思考!

就是甘多,念到得閑再補充。
感覺值 學到野交學費 記得送我紅閃隱身啊   →帳號  廳長那呢哦噶西
我昆IO視屏代價唔少噶。

314採訪:90【 XX 】友情價賣左份比我,自從買了雷人榜看佐攻略後,上分快了,勝率高了,媽媽再也不用擔心了。
依家推廣活動期間,買2個名有9折,買夠3個仲送多一個,成份一次過買仲贈送同iopac1對1交流既機會,次數有限,送完即止,有買襯手啦

評分

參與人數 1樂點 +10 Bravo! +1 收起 理由
hillson09 + 10 + 1 內容精彩

查看全部評分

回復

霸樓 以後得閑編輯 作死
份雷神榜唔系我寫噶,唔好報復我啊。。
PS:上鏡=有得改  好多冇上榜人士比上榜更加雷;街場真*雷神人士冇寫,新手都冇寫。上榜多為半雷。存在某些缺點。改了就會就進步好大。
唔好較真啊啊啊 啊啊啊啊啊
回復 支持 反對

好彩打得咁水皮雷神榜都冇我
回復 支持 反對

其實個榜仲有個第0位,有冇人要買?
依家半價出售佢個名
回復 支持 反對

相信各位玩家有種體會,港服天梯PLAY,簡直SM自虐,打50%-75% 輸出,
都經常贏唔到,雷友氾濫;輸了又繼續 ...
wcfox7758 發表於 12-5-2014 14:10

補充 : anson622
呢條友都係雷神黎 有佢都已經唔洗玩
回復 支持 反對

看人地視屏就覺得:哇,好棱勁啊,射的好准啊,技術BUG啊,1個打幾個!我要學!

咩地方既人啊你
sosad
回復 支持 反對

好彩雷人榜無我份

btw puj 唔用死神就好神嫁啦,CARRY左我嫁
回復 支持 反對

點解會有我個名竟然有人識得我呢d卒仔
btw我係暴風潛影者
我細佬係突擊潛影者
我諗應該有人當左我地係同一個人~
回復 支持 反對

btw我係暴風潛影者
我細佬係突擊潛影者
我諗應該有人當左我地係同一 ...
路卡利奧 發表於 12-5-2014 04:36 PM

原來係咁~
見到仲以為你識分身術
回復 支持 反對

咩地方既人啊你
sosad ...
鰐島亞紀人 發表於 12-5-2014 16:24

你日日刷我落分  :(        

btw我係暴風潛影者
我細佬係突擊潛影者
我諗應該有人當左我地係同一 ...
路卡利奧 發表於 12-5-2014 16:36

看玩法系有點區別,但好類似咯;  以前街場冇咩見過 lol
回復 支持 反對