查看: 9325|回復: 72
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] 戰國策

背景是中國戰國時代

基本上和risk 一樣, 但可以自己選擇兵種

擁有愈多城池就會有愈多金, 用金出兵

為了保存自己, 玩家或許會有短暫的合作, 但請記住最後只會淨下一位勝利者

沒有同盟勝利

為了加快節奏, 加了兩個城讓玩家爭奪

已探索,鎖隊, ffa

兵種介紹:

裝甲步兵
價格18金, 有效克制長槍兵和矛兵

弩兵
價格30金, 克制步兵 長槍兵, 對擲斧兵則拉遠距離較為有利

矛兵
價格18金, 克制弩兵, 但近距離防衛力很弱

長槍兵
價格18金, 克制所有乘騎系兵種, 十分常用, 天敵是裝甲步兵和弩兵

輕騎
價格25金, 最快的騎兵, 早期可用作探視軍情, 對克制裝甲步兵 矛兵 和 弩兵也很有效

騎士
價格40金, 除了對著槍兵和一大堆的弩兵外, 可以說是無敵, 但價格很高

馬弓兵
價格35金, 有很強的機動性, 和弩兵相似

擲斧兵
價格40金, 文明是法國的話會變成精銳擲斧兵. 攻擊力十分高, 如果人數多的話是很難應付的兵種, 天敵是騎士.

韃靼騎兵
價格50金, 有很強的防箭, 唯一敵人是長槍兵.

建議使用文明:
阿茲特克人 步兵加4攻擊力
維京 步兵加hp 25%
日本 步兵攻速加25%
蒙古 所有乘騎士兵加20hp, 輕騎加血38 ,馬騎弓兵射箭速度快20%
不列顛 弩兵加1射程
法蘭克 擲爺兵升級為精銳, 騎士加20 hp

戰國策_V0034.scx

58.15 KB, 下載次數: 671

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
我要咀咀 + 5 努力喔

查看全部評分

回復

整問下你個地圖點先影到?
回復 支持 反對

開game 按ctrl + f12
回復 支持 反對

樓主好玩.加油. 匈奴好慘,唔係漢族,給排斥.
可唔可以加多個城在最底?叫楚南
回復 支持 反對

樓主加油
有點選地就更好了,公平d[[yoyo_038]]
回復 支持 反對

樓主好玩.加油.
回復 支持 反對

100人DOWN咁少人回...
回復 支持 反對

多謝各位支持, 小弟自問整既圖都有d可玩性
奈何玩法未必咁簡單, 要花小小時間去了解, 好多朋友5分鐘內唔明點玩就放棄了.
加上小弟又唔會點做宣傳功夫, 令到我一無host就無人host.
老實講有少少滄海遺珠既感覺

如果喜歡小弟既風格, 可以試下小弟其他圖
http://www.nakuz.com/bbs/search.php? ... sc&searchsubmit=yes
回復 支持 反對

趙國可以加弓騎, 因為矩胡服騎射,.
仲有士兵d金可以下降嗎?(可以唔理)

仲有一個提議,就係在自己出兵的島上,果d士兵都算係自軍的資產,如果有d我唔用,我想delete 左矩,可唔可以有某個金額的保償?例如我唔用輕騎的話,在delete後,可以得到出矩的金額x100=2500金,等等
回復 支持 反對

我認真考慮緊加弓騎, 但係如果加, 會全部人加
因為現時只有維京和法國文明比較有用
維京會主力用槍+矛 法國主力用騎士+弩
蒙古則只有輕騎有加成, 跟本不會有人用(除非讓賽)
如果加入弓騎便有三種文明有用了.

至於delete 島上兵出金, 你為什麼想要這個設計呢, 想要達成什麼目的?
回復 支持 反對