查看: 12434|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[日韓] 宇多田光

好野黎la好野黎la~.~

今次介紹既人係
((((登登登登登....))))

叫做宇多田光
<以前好活潑既樣
唔洗我講星座果d掛...

個人成長之路
#出生於1983年1月19日-,美國籍歌手、作詞家、作曲家、音樂製作人。出生於美國紐約州。所屬唱片公司為EMI Music Japan(原東芝EMI),所屬經紀公司為U3MUSIC。暱稱為ヒッキー(Hikki)。

#1999年,16歲製作的出道專輯《First Love》即達到空前的765萬銷量,創下日本史上銷量最高專輯紀錄,並保持至今。包括首位在內,其三作名留目前日本專輯銷售歷代前十位

#2001年3月28日「Distance」推出同日,另一個日本頂尖歌姬女皇濱崎步同步推出精選大碟「A BEST」引發日本樂壇史無前例嘅歌姬銷量戰,史稱「328唱片大戰」。

#2007年,單曲〈Flavor Of Life〉達到720萬次數位銷售,成為日本全年數位銷售最高單曲(世界第二)(第1咩水啊><),而其該年之總數位銷售超過1200萬次。

#作為演唱歌手外,其樂曲之作詞、作曲亦多由本人完成。其父親是音樂製作人宇多田照實(光照實你=v=),也是她目前的經紀人。母親是日本1970年代風靡一世的演歌歌手藤圭子。

#官方身高158CM。父母是日本人,而從小在紐約長大,故對日語與英語的熟練是母語的程度。學生時代成績優秀,17歲時跳級進入美國哥倫比亞大學就讀,但之後為專注歌手事業且對大學環境失望而休學。(天才啊...)

#極早就開始了寫網誌的習慣,自1999年出道即開始頻繁留言,至今未曾間斷,並說過「隨著時間過去,未來我會有各種更多和大家溝通的形式,但這個網誌永遠會是我最私人且最長久的表達我想法的地方」。

#近年來對熊有強烈愛好,有一隻大玩偶熊,稱他為"KumaChang"。提到常在睡前和它聊天,並常將合照上傳在個人blog,甚至一起帶上飛機,更以它為原型創作了兒歌我是熊。訂製過100萬日圓的連身熊裝與200萬日圓LV專屬熊的安置箱。近來在EMI的官方網頁也以熊為主題。

#熱愛動漫,家中收藏的漫畫有新世紀福音戰士、獵人、幽遊白書、灌籃高手、亂馬1/2、攻殼機動隊、BLEACH等數百本。。她為新世紀福音戰士新劇場版製作主題曲Beautiful World也跟她從小對此的熱愛有關。

突然插入的感想
睇睇下電視見到佢個樣(好得人驚啊><媽咪!
都ok靚女既...
以為日本歌手!!!
點知原來係美國歌手!!!
真係好勁!!!香港有冇d咁既歌手???(不如伸展到中國=v=
去外國做歌手~.~

星路旅程
#日樂方面,崇拜日本歌手尾崎豐,曾在演唱會演唱其名曲I Love You,並參予致敬專輯製作。另外提到TM NETWORK的Get Wild一曲是小時候最愛的日本樂曲。也尊敬美空雲雀。

#西樂方面,崇拜Queen團長Freddie Mercury,個人生涯首場大型巡迴演唱BOHEMIAN SUMMER 2000即取名自其名曲Bohemian Rhapsody並演唱其作Living On My Own,往後也在創作與談話中多次提到他的名字。也熱愛Sting,曾提到與他共演是自己長久的夢想。另外也提到喜愛Cocteau Twins、Police、Nine Inch Nails、Jimi Hendrix、James Brown、Velvet Revolver、Michael Jackson、Prince、Edith Piaf、Chick Corea、The Blue Nile、Bjork等音樂人。歌唱方式,受到Amel Larrieux很大影響。

#關於作詞,其一大影響是文學,尤其是小說。從小就酷愛看書,也喜歡在網誌上寫些小說和文章的介紹。專輯『DEEP RIVER』標題受遠藤周作作品『深河』啟發。對樂曲take5則提到「想塑造一種宮澤賢治式的感覺」。英文專輯『EXODUS』收錄的「Kremlin Dusk」中,愛倫·坡的詩『The Raven』在歌詞裡出現。「traveling」則有平家物語的引用,「Be My Last」作為三島由紀夫原作電影『春之雪』主題曲,帶有濃重出埃及記色彩的『EXODUS'04』......等等。總之其歌詞與和文學幾乎是無法分割的。甚至曾說過夢想是把房間的牆全部裝成書架。

#與藝能界的深田恭子、木村拓哉、稻葉浩志、及川光博、井之原快彥、上野樹裡、唐澤壽明等人有私交。(濫交嗎?笑

特別新聞報道
#極擅於俄羅斯方塊,說過「我從5歲開始就每天都在玩!」並因而被任天堂邀為NDS遊戲機代言人。

#在安排的會場與30名選手現場對戰,26勝4敗。之後與兩位任天堂開發工程師對戰,一勝一敗。電動方面主要喜歡類似這種的幾何圖形遊戲,而不喜歡有與人對話的RPG遊戲,說「不喜歡對話型的遊戲,與人說話進行遊戲...為什麼到了遊戲裡還要跟人說話呢?」。

#提到連合作的RPG遊戲王國之心(我的最愛)也沒玩過。

1名喜愛動漫,熱愛幾何圖形遊戲既大細路啊...好可愛><

日文較出名既專輯xd
1999: First Love

2001: Distance

2002: DEEP RIVER

2006: ULTRA BLUE

2008: HEART STATION
<幾靚女@@
英文好出名既專輯
1998: Precious (Cubic U) - as Cubic U
<第1版
<第2版
2004: EXODUS
<(日本版)
(全球版)
  (英國版)
2009: This Is The One<<<最新,家陣電視成日播果隻,成隻野入面d歌都係咁好聽><

同一張專輯可以出咁多隻不同版本(受歡迎程度太高了

總結
有人發post話中文真係咁差?
慢慢講到...全球發展
咁唔知香港有冇d外語專輯呢???
即係成隻都係用英文唱果d lo~.~
當然係唱香港人創作既外語歌la....(好似唔多
田光,你係得既!!!!!!!!!!!!!!!

其他歌手介紹
歐美歌手 - Avril Lavigne
             - Taylor Swift
             - Kelly Clarkson

日韓歌手 - 伊藤由奈

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
24321371 + 5 字多田光既POL最正!

查看全部評分

回復

= ="咁少相ga...仲以為有驚喜><"宇多係我幾鐘意的日本女歌手!_!"
回復 支持 反對

= ="咁少相ga...仲以為有驚喜>
24321371 發表於 18-4-2009 13:45

你想要咩相?
玉照???
講真...冇咩靚相lo=v=唔該~.~
佢個樣同把聲簡直2回事咁???
我指睇返以前d樣~囧
你肯+多d分,我就post晒all我認為靚既相la
回復 支持 反對

.....
= =好會員..夠坦白...但我不會因這又會加多d分-v-"
且我不想這樣...而會令更多會員想為了多些分才去發貼~明白了沒?佢樣同把聲的確係兩回事...但你要分理解到你現在要做什麼?這裡是發放歌手資料的地方....不單是只音樂討論...歌手資料可以含有的是歌手血型,過往的他的事,唱歌既準則,外貌,形象等都可發在此板裡....當然..我不會要求會員只是喜歡她的歌喉而不討論她的形象,兩者對我來說都是重要的...!

回正題...我想你加相不是玉照!而是她的生活照XD
回復 支持 反對

我唔係批評啊唔該=v=
我指佢以前個樣真係唔似呢個樣ja~囧
我還用佢個樣做icon=v=
我問下點解咁奇怪ja~.~
我想知佢行咩風格(衣著...
明未=v=??
回復 支持 反對

= =咁你加多d相o唔ok丫?我覺得呢方面比較缺乏喔><
回復 支持 反對

= =咁你加多d相o唔ok丫?我覺得呢方面比較缺乏喔>
24321371 發表於 18-4-2009 23:34

好la wo!!!!!!!!!!!!
冇問題=v=
遲d先..
記得+分...
我以前介紹既post...可唔可以搬黎呢區

迷之聲:呢位版主好鐘意睇相(證據呢?)如下及如上還有如花
回復 支持 反對

= =我都講左話唔係好鐘意睇相lor...係話你呢方面缺乏丫囧"講極都唔明!資料又唔整理下!扣你分就要啦!xd
回復 支持 反對

= =我都講左話唔係好鐘意睇相lor...係話你呢方面缺乏丫囧"講極都唔明!資料又唔整理下!扣你分就要啦!xd
24321371 發表於 19-4-2009 11:06

搞掂LA...唔鐘意睇相既人=V=
我整理晒所有野la~.~
唔該+分~.~
我想問下點解我前一個post好似比人刪左d野咁既@@???

你還未答我...可唔可以搬黎呢個區..
方便d會員認識一下啊...
如果可以呢...
我去汁汁下d野~.~
最好搬左過黎先汁=v=
回復 支持 反對

話說我+左你分了= ="

無錯..你既post有d唔正常既字眼..所以del左...你想點搬d野黎= =?
回復 支持 反對