打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

回復 90# Torchic╳小火雞
係wor 你唔講我又唔記得左有hold呢一回事
有時候要keep住hold都幾難 因為有時轉得太快部機會sense唔切
咁就當miss-,-
我玩炉心融解ex呢 去到中間果段有連續3次禁2個音
我記得係三角+正方 -> 三角+X -> 三角+O
禁之前仲hold緊X+O
禁三角+X既時候最易miss-.-
我就試過接得唔好 搞到變miss
對住呢d 要放得快+禁得快先會接得準orz
回復 支持 反對

呢d叫「半hold」/「片hold」
右手大既人係可以順次禁實→禁實╳→禁實 (剩係用右手做呢個動作
然後左手跟住右手拍子 打三下三角
這樣就行了

講半hold既話
激唱EX既半hold都已經夠恐怖
另外花舞月詠譚Equation+**都有d類似既野係度

講起上黎Equation+**的確幾好聽
回復 支持 反對

回復 92# Torchic╳小火雞
哇o_o 實在係高難度動作
唔知我有冇可能做到呢 不過我諗要用拇指禁正方形 尾指禁O先得haha
(<-有學彈琴 右手都彈到8度既
但我本身隻手唔大)

激唱係成首都恐怖-.-
ココロ臨入chorus果陣都有1次 不過唔係太難
但我覺得equation+**既連按會難d=.=
我暫時對片按都唔熟 玩d未見過既歌既時候我多數會禁唔到
回復 支持 反對

我好似講得複雜左(因為我習慣係咁樣禁
其實假如你剩係想perfect既話
你都係放棄果堆半hold 當普通孖制咁打算啦
同埋你冇錯 真係要尾指禁圈 姆指禁正方

================================

想當年equation+**堆交互連打真係...
死左我幾次挑p
回復 支持 反對

回復 94# Torchic╳小火雞
唔會太複雜既 我睇得明呀
半hold果d其實都唔輪到我揀放棄與否
因為我第1次玩既時候9成唔會禁得中@@
所以都係同平時禁孖掣冇分別

er...我唔覺得我尾指會有力禁到粒掣=.="
一來要禁正中間
二來我要夠力
都係用番平時玩法算lol

我見到堆交叉連打都驚驚地
我諗我大概會禁到一半左右啦
但我覺得equation+**既交叉連打已經比saturation既易..
後者我係一見到已經淆哂咁濟-.- 個beat勁難捉...
回復 支持 反對

回復  Torchic╳小火雞
唔會太複雜既 我睇得明呀
半hold果d其實都唔輪到我揀放棄與否
因為我第1次玩既時候 ...
小雪冰 發表於 2012/6/15 20:29

其實個beat唔難捉
佢都係跟歌詞
一時4-1一時3-2

==========================

話說DIVA f係6月底開始 係日本有試玩活動
然後話送個A4 folder

單睇背景 仍然估唔到出咩歌orz

而且I社既GUMI、神威、Lily等人都仍然係未出現(茶
回復 支持 反對

回復 96# Torchic╳小火雞
唔知點解我禁禁下會亂左
所以我一直都唔敢玩
我都係睇完譜面 練過下 先知有咁既情況
不過我無論如何都一定會玩熟佢的- -+
只係時間問題

F嘛 佢開左個官網
我淨係知佢會出秘密警察-.-
之前我記得有本game雜誌有講過下
但係d內容都只係由官網抄出黎
所以我諗要知佢出咩歌 最多都係等官網放料..
回復 支持 反對

F嘛 佢開左個官網
我淨係知佢會出秘密警察-.-
之前我記得有本game雜誌有講過下
但係d內容都只係由官網抄出黎
所以我諗要知佢出咩歌 最多都係等官網放料..
小雪冰 發表於 2012/6/15 20:55

不過有PSV先算啦

雖然f出咩歌 某程度上係同Arcade之後出咩歌有關係
話唔定個「世界盡頭舞廳」又會9星架啦
回復 支持 反對

回復 98# Torchic╳小火雞
又係既
(吐糟 : 宜家乜都要3D=.= 個人認為咁樣幾無謂)

其實我一直都覺得arcade係會抄番psp / psv之類既歌落去
唔同既係 arcade畫質好過psp / psv 10倍咁解姐
同埋譜面唔會完全一樣lor
宜家官網都話佢會移植extend入面既歌落arcade
咁樣照趨勢估計 sega都會移植F既歌落去arcade
但係1個月2-4首既速度太慢
2nd出左都唔知幾耐 sega係前幾個月話完全移植哂2nd既歌-.-
所以要等F既歌呢 有排等啦

btw 今日都已經16號
但係仲未見有6月份課題呢
唔通佢想唔出lol
回復 支持 反對

extend新歌比2nd少
如果照返以前既速度 應該好快完

所以近排都係毎個月出少d歌
間中夾埋d第三次招募曲
回復 支持 反對