查看: 9316|回復: 104
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[機評攻略] [原創機評] 再生高達 (簡介,心得,以及對SD小小既見解)

我黎緊要介紹既機體就係再生高達!

我覺得呢部機幾實用
有浮遊炮 追蹤飛彈 超視炮 貫穿型光槍 同埋刀
又有亂舞加全彈大 又可以變形 一次過滿足你3個願望XDD

首先黎個再生高達既簡介先
再生高達是使用吠陀中儲蓄的MS技術制作的機體。在
相當早階段已經完成基礎設計,當初為高達是主力機,加農為支援機而分別設計。
但同伴稀少的利馮茲因為需要對應獨鬥而將兩者機能集約一身成型。
最後使用艾紐盜出的雙動力爐技術完成。
其機能、性能、武裝為集合到此為止的MS之大全的特殊機體。
唯一,擬似太陽爐方面稍劣。也作為剎那戰敗的原因的考據之一。
實際上在技術革新之下,太陽爐的性能差別已經基本上抵消了。

其實我無睇動畫== 以上內容都係根據戰紀所講既COPY返黎

先放合成材料~

1部AR .兩部A仲有一部B-,-
AR做KEY機要升到突裝一外
兩部會消失既既A仲要王牌- -
真係幾貴下,同埋幾難搞下-_-

跟住就係再生高達既6圍喇~

大家可以見到R前 有4個能力 攻擊 敏 速 必 係過20既
而R後攻低左0.9 不過防就高左0.9
雖然必都低左3點 但因為R後係全彈必 中既機會提高 所以降低都算合理
佢R前既防同一般包比起上黎 可能真係會低左小小
亦都有人話部野好脆
但實際上,佢既武裝 追蹤飛彈 超視炮 浮遊 多數都可以係後場輸出
只要你吾下下不顧一切沖去前場格劍 甘就會減少機會比人集火 所以應該影響吾大
當然吾係叫你死龜 有關打法之後會講到

講完六圍 就講下武裝了

由以下呢張圖 大家可以見到再生既武裝
R前R後加加埋埋 有5種武裝
分別係劍 光槍 浮游 超視炮 同埋追蹤飛彈

首先講下佢1武         (大型GN光束軍刀)
佢把劍一般般吾係特別大把又吾係特別細 因為佢自身敏高所以用黎防身都OK
我個人吾太建議時常用劍 除非人地打到埋黎或者要去救人 有關打法之後會提及
系數1200 好似比一般S包高小小 一般S包好似係得1100甘上下
範圍都正正常常係500距
佢每刀之間都算幾快下,可能同佢自身敏高都有關係

以下係1武既影片

可以見到佢刀都算幾快(開完技之後係非常順手)
而佢既格推就一般,吾係太長~

到佢2武 光槍 (GN破壞發射器)
個名好似幾威幾型甘 其實又真係幾型幾威XD
佢既特效係貫通 姐係好似F91 NTD甘 如果敵人企埋一齊或者一條直線甘 可以一齊打
系數1400 比一般S包略高1點點 一般都係1300系數
不過距離同一般S包既光槍一樣 都係2800距
吾似NTD同F91有小小超視去到3800距 以光槍黎講呢把算吾錯 幾順手下
彈藥都算多 幾多下我無計到== 不過回彈較慢
打到後期都有幾會彈切 甘就要轉下MODE了

2武既影片

把槍係貫通的
距離係正常光槍,其實大家留意下會見到有一個光點係尾
果度就係呢把槍射到最遠既位~
槍都幾順手,當然開完2技更順.

到3武 浮遊炮  (大型GN翼式獠牙)
呢個浮遊就犀利了
系數有成700 無記錯暫時港服最高攻係佢 4支加埋成2800系數
距離同一般牛油一樣 係5000距離
但係佢有個特點 就係打一下既姐
甘意味住咩? 就算你放落NTD度 反比你 你都吾會受到佢攻擊
因為NTD既原理係浮遊放落去 打佢一下 佢先會反比你
雖然SSNU同智天都係打一下但係佢地吾係消失係護身 所以佢地放落開左技既NTD度就要自己食返
但係你吾會 姐係話就算對住NTD都吾驚錯手放落NTD度!
而且呢個浮遊既回彈速度都相當快
開完技2真係6秒左右都回完 真係幾屈機下
其實有時見到有玩家一直用R後 忽視左呢個浮遊真係有D可惜
因為放左浮遊就R吾到 好似NU甘

3武既影片

比一般牛油痛-_- 都算智能
但係要注意就係如果前方有高既障礙有機會飛吾到埋敵人身
同埋佢射一下就會消失

到佢4武-__- 姐係大技 R前係亂舞必黎 多數用黎反必各樣各樣-_-
關於必殺技既應用就吾多講喇-_-

亂舞必既影片,
格推一般都係甘長到,開完擬似太陽爐可以飛耐D

講完R前就自然講R後~

R後只有兩種武裝 飛彈同埋超視炮~
1武 (大型GN光束炮) 就係佢支超視倒地炮
距離只有4200 普普通通 未有狙機去到4900/5500甘高 又吾夠浮遊有5000距
但係都算吾錯 不過佢既系數就係600*4 姐係話食晒會有2400系數
比一般S機既超視炮 曉1145*2 熾天1075*2 智天2200都要高 但係比SWING既1250*2低左100系數
不過有時如果呢支炮吾係射到人地應一應
人地有機會吾係中晒 所以未必會倒地~
所以大家記住瞄準D! 呢支野起手自身會有硬直 所以要小心D 吾好為左一炮反而比人集火
另外呢支炮回彈速度都比較快 配合埋2技 4秒左右都回完了
未開2技都係6秒到
但係吾好亂甘倒地~吾係會比隊友插嫁

超視炮影片

大家見到佢自身有硬直
但係範圍幾大下,擦邊都會中
但係值得留意一樣野就係太邊既話
有機會4發只係食到2發,就算吾係霸體機都未必會倒地
好似F91果支野甘樣-_-

到R後2武         (小型GN翼式獠牙)
呢個係追蹤飛彈黎 係實彈黎既 姐係會比P甲擋到
首先澄清一樣野,之前有D玩家話 呢個會吾會比NTD反返黎== 我講明先 係吾會反返黎既-__-
佢既距離係3500 比起一般追蹤飛彈略遠
以FAZZ同SSNU為例 佢地既飛彈只有3000距
不過要留意一點 因為再生高達既飛彈係好似佢支加農一樣 由4個方向放出去,所以甩彈果時要留意
有機會只係上面果兩粒放到 下面就撞左牆
仲有太近都會吾中 除非同人貼埋左-__-
不過我諗吾會有人突登沖埋去放==
飛彈吾似V2B擦槍甘會增加傷害==
有關甩法遲下會講~
而呢個飛彈既系數就有450*4 睇落比起FAZZ呀SSNU果D飛彈低左吾小
不過用落好似差吾多=__=
呢個飛彈有兩發既 姐係加埋8粒 回彈速度都幾快 開埋2技都係5秒左右回好晒~

追蹤彈既影片

首先,大家見到,如果距離較近係會打吾到人地
即使你對正向前放都會吾中
吾似FAZZ,SSNU 就算距離較近,只要向前都會中
令外因為佢係由4個方向兜埋去人地度
所以係建築物後甩彈,有機會有一粒彈係撞左牆~_~

跟住呢段係可以見到距離要比較遠先中到
或者貼埋身都得
其實佢條氣甘長,你可以試下飛埋去出飛彈擾下敵~_~
不過真係娛樂先甘做XD

最後到佢全彈必,
普普通通既全彈必
有小小起手時間,吾似天意同沙煞比0起手-_-

總體黎講 呢部機既武裝 幾岩打遊擊戰 龜後都可以 但係因為防比較低 所以吾係太建議沖去最前線-_-

家陣講下佢既技能先

係雙專技@@

技能一 雙重動力系統(擬似太陽爐)
HP50%以下,機體的噴氣量+100%、敏捷+4.5、攻擊力+1.5
令地佢本身吾算短既氣增加1倍== 可以飛到好耐
而且敏加左4.5令到佢用槍用刀各樣更順手-__-
攻擊力都上升左1.5 令到佢本身系數已經不俗既武裝 攻擊力更上一層樓!
不過值得留意既係部機回氣比較慢
就算增加左100%氣量 但只係代表一次性飛耐D
但係停左之後都要慢慢回-_-

技能二 利馮茲的計劃
HP 40%以下,機體的攻擊力+1.5、防禦力+3.0、武器的重新裝填速度+35%、必殺技威力+20%
真係幾全能下==又加攻又加防 回彈又快左 連必殺都提高左==
雖然可能話佢無加搜敵
但係其實佢本身R前R後既搜敵距離已經有4500
睇返佢既武裝 除左浮遊之外 其他全部都吾夠4500
所以技能有冇加搜敵影響都吾大
攻擊力再次增加1.5 令到呢部機更加暴力--
而防加左3.0 都可以彌補到本身防較低既問題
回彈速度加35%令到部機無甘易彈缺-_-
但係R前2武一樣回彈跟吾上用-_-

綜合以上兩段技黎睇 再生高達真係一部幾全面既機體黎
全機6圍再開技後 基本上都超過左20
總和有成125.幾-,-
唯一莫中不足就係全部技能都要低過50%血或以下先發動
如果吾識反必或者反應比較慢避吾到 好易比人車個必就見龜霸==

既然講好晒技能武裝 就一於講下加點方法!
我個人建議 特裝3攻 OC全攻 完全可以發揮到佢既暴力
加埋計攻擊力特破30點!
加上部機本身敏高 氣長 另外1技加4.5敏
所以我吾贊成大家加敏或者加速 其實已經好夠用
另外之前見過一篇帖 好似提到速度過左26之後加成就會少左
因為我見過有人會加爆速同埋點滿必殺
但係我就認為 玩必殺流未必吾可以 但係無咩必要加速-_-
另外我覺得呢部機最好都係留技 因為加成都幾大
除非好需要必 或者果下必影響到全局
姐係可以必殺人地既指揮機/血厚霸體 例如 SR綠蟲/SR03 果類機體
因為果類機體如果比佢齊技可以壓得好犀利
而加3點血都可以 畢竟呢部機既技都係血低先開到 加左3點都無甘易比人必死
至於加防我就認為5050
點解呢? 原因好簡單 呢部機基本上處於比較後既位置 如果吾係亂沖吾多會比人集火
所以就算你加防 全場死到得返你都無咩作為-_-
倒不如加攻加大個輸出-_-
其實加攻加防既理論都係一樣
加攻死快D 但係打人痛D
加防死慢D 但係打人無甘痛
我無做過測試 吾知道兩者邊樣成效大D/_\
如果其他人有其他意見 歡迎提出同埋指點-_-
而講到EX技插咩我首推回氣
因為佢回氣真係慢左D.. 如果加左回氣會有明顯改善
係比較之下回氣係甘多個EX技入面比較好

首先 EX技插攻好似都係加1點 加上你OC已經加左攻 加埋D技能可以上到30點
我認為吾需要再加攻 因為回氣方面更值得改進

而EX技加防的話,除非你部機加防同埋你識玩盾
我記得之前樂古有人開POST講過EX技插加防會令到盾牌耐打好多
不過家陣我好似無咩見到SD有人專登去玩盾牌 或者去練習盾牌使用

此外加敏都係吾建議 因為佢本身已經好高敏
加埋1技4.5敏 已經無咩需要加敏

加速都係無甘好因為佢速改經吾低 同埋加成吾算多相比之下加回氣更好
畢竟呢部機你都吾洗屈速=__= (我個人此為咋XD)

加行路速度方面 我覺得都可以既
行速上升15% 可以FOR你走位用 吾洗下下用推進
就算無氣都可以走快兩步XD
不過呢樣野見仁見智 我個人覺得不如回氣快D 用BOOST走佬算/_\

鎖敵距離上面提過 部機本身已經去到4500
除非你好介意部機吾夠浮遊既5000距 如果吾係都吾洗加鎖敵

所以綜觀黎講 加回氣既效益比較大 亦都可以配合到再生既BOOST量~

另外插卡方面個人會覺得插新人類覺醒吾錯,因為又加大左氣量
畢竟量變會去到質變
如果條氣勁長 係一定時間內同無限氣差吾多-_-
姐係你可以飛足10秒甘樣-___-
同埋可以短時間內爆發-_-
除左新人類,V苗都係比較正路既插法
畢竟都有吾少既S機有特殊效果硬直抽彈各樣
所以基本上玩街場都會插
格鬥術就吾建議,因為呢部機吾係主力玩刀-_-
底力都可以插,因為下下變重擊既關係,打人會痛D
加上儲必快D 如果你係點必殺技可以考慮插底力
當然喇,玩必可以插必覺XD

-----------------------------我是分格線--------------------------------

講下感想先
我其實無追開高達動畫
間吾中係無記睇過D,不過都係甩甩漏漏
所以對於機體各樣各樣好多時都係睇樣
我吾似有D玩家 係對部機體好有愛跟住會玩死一部機或者果個系列
我亦都吾係只玩強勢機或者會戰機
我只係想玩邊部就玩邊部!
我有我自由~吾理你感受XD
因為我一直認為,
係SD既世界,對自己,對隊友,對對手,對機體,都吾可以過於苛求
咩野事都吾可以要求過高,否則只會帶比自己無窮無盡既煩憂同埋不快

對自己,你吾可以覺得自己一定要做阿寶/基拉
你無可能似主角甘有不敗傳奇
你都吾會似主角下下到最後關頭爆SEED-___-
輸了就輸了,沒什麼的,遊戲而已
玩遊戲就係為左開心,取得樂趣
你次次輸左就發晒脾氣有意義嗎?
應該看一下自己有何可以改進,請教下別人

對隊友,你吾可以輸左就賴隊友
說什麼隊友不給力,垃圾之類的說話
既然你如此厲害,為何不提點一下隊友幾句?
每個人天生就是王牌機師?
我相信每人都有新手的時候
坦白講,我家陣都係吾識甩刀吾識手描
我玩左甘耐SD一直都係右鍵LOCK人,跟住按左鍵射擊
斬人基本上就是向著對手,跟住按左鍵斬擊-_-
無可否認,的確有D隊友會令人覺得莫名其妙
可能速死了,或者胡亂倒地,錯失了取得勝利的機會
但係,甘又點?
遊戲不一定勝利,輸了又如何? 大不了重頭來過
打少一個就當是訓練自己的機會
我相信,你的隊友即使技術不高,但他也不是有心輸掉的
大家新手時,對著高手,都有一種無力感吧?
可能莫名其妙的就被射死人
或者圍著你斬,你連必殺技都中不了對方
可以甘講,連人地條毛都未掂到就見龜霸
所以,沒甚麼大不了
就算你責怪完隊友,輸了的會贏回來嗎?
讓過去的過去,讓未來到來
不要只想著輸! 下一場可能就贏了呢!

對對手,可能你一轉機,人地就即刻轉部克住你既
或者入到去,人地屬性全部克住你,跟住就追住你黎打
你可能覺得佢特登,有心針對你
你覺得好嬲,
但係,遊戲吾係就係甘設定咩?
包克拳,拳克剪,剪克包
3種屬性,相互制衡
對手的機體性能比你強,屬性上克制你
那你就不用玩了嗎?
我看過很多人,如果鍾意果部機
去到咩場都玩果部,完全吾介意對手
(當然吾計果D只拳禁反=__=)
你對部機有愛或者你喜歡呢部機既感覺
即使被克了又如何?
機體性能,是致勝的其中一環而已
技術才是最重要的~
被對手克制,你就當是練習好了
訓練自己
總不會你場場都是順景波吧~
正如玩再生高達,即使7部剪又如何,照上!
吾通因為人地克你,你就吾玩?
點解我地要淡化自我呢?

最後,對機體.
機體性能可能吾高,武裝亦只得區區3個
大家睇下天意高達
最早出既S機 3個武裝,件件都吾算特別
技能亦當尚算過得去
可以話係冷門S機,家陣出到去街場
10場都無一場見到人地用=__=
係吾係一定要部部機有A重高既硬度
SWING既超視炮,S死既刀,S重既重火力,仲有SSNU既高速飛彈加埋曉既反高束先可以造係完美既機呢?
每部機各有特點,各有特別之處
正如再生高達,你不可能要求只用刀,亦不能強求再生上前沖鋒陷陣
再生高達吾能夠攻無不克戰無不勝
我相信亦都無機做到
打機都係娛樂,何必苛求?
你有你玩我有我玩,機體各有不同各有玩法
何必苛求每部機體均要強勁呢?

有4句想先送比大家
虎嘯深山,魚翔淺底,駝走大漠,雁排長空.
每部機體都應該搵到自己既位置,綻放光彩~

再生高達我相信吾係一部腦殘機
佢吾似S重甘樣只係掃射
亦吾似TD狂照
亦沒有突自,SWING 甘既重火力多彈藥超視
更加吾似S死甘樣可以享受秒人既快感
我個人覺得,再生吾係一部係戰場上擁有決定性既機體
佢無團體技,佢既技能全部都係對自己有加成
我認為呢部機既定位
在於支援或者同某D機體(屬性上克制/武裝上克制)隻抽隻,例如打拳機或者全近武,可以屈到人地
但絕對吾係一抽4,一個打幾個甘用
佢既武裝又無抽氣又無抽彈,更加無暈眩
系數又吾係特別特別高
但係抽水真係一流 特別係汁雞
有700系數浮遊,超視炮,3500距既追蹤飛彈~
都咪話汁吾到雞XD
所以如果見到隊友捉住人地部機就可以用2武抽下水XD
如果見隊友比人捉就倒人地~
其實理論大家都知,做吾做到係另一回事喇~_~
所以呢D普通既技巧我都吾多講
相信之前有好多POST教路~

而一直對戰,我覺得再生高達比超視剪克得幾犀利下
例如突自,曉
真係有種無力感
同突自打,你放牛油,佢都放,仲有數量比你多甘多
加上剪克包,真係幾痛下
所以T骨就變成我必備既道具XD
就算爆晒佢D牛油,你超視射佢一野,佢射你一野== 都係你蝕
你埋身同佢斬 好吧佢有無限飛了-__-
除左係掩體後屈飛彈,間中抽下佢水,我都未諗到有咩好方法打突自-_-

到打曉- - 開左個反光束之後=__=除左大佢就只可以屈飛彈
埋身斬絕對會比佢拉距離,2+3你都幾快見龜霸=__=
佢開完2技之後條氣就已經同你差無幾 所以埋身無咩著數

就算打拳機-__- 好似X1 007果D 比佢埋身又係死=__=
X13武系數高加上8刀== 007有條死人鞭仲有硬直槍大緩==
小弟刀法又不如神/_\一比佢地捉中就無半條命甘制==

就算係甘,我都無放棄亦都無氣餒,
我盡量避開呢類機體,比隊友去面對(速逃
我會先揀自己有把握既機體
姐係同再生武裝相若,或者被再生克既機體落手B-)
務求先擊破對方一部機體做到一個4打3既局面
再去打返克我既機體XD
其實講到尾,都係應該拉返自己既位置
做應該做既野
但係我又覺得,吾好死追人地一部黎打,要關注成個戰場上既局勢
吾係有機會比人地反包圍
再生高達一比人圍就好快死
一黎佢防低
二黎佢吾似V2A NU果D有防光
又吾似SEED系列有P甲
又吾似某D機體有防包防拳防剪
真係比人地打到拳拳到肉XD
對呢部機既感想,真係話多吾多話少吾少
有D係難以用筆墨形容
一切盡在不言中
再生高達,吾係我既最愛,亦吾係一部我會玩死既機體
但係我吾會吾記得我用再生玩過既對戰
SD既高達何其多,要玩到每一部瞭如指掌,談可容易
我覺得我玩了500多場再生
都只係掌握了點皮毛
與真正的高手可說是差天共地
天外有天,人外有人
玩SD既技術,機體既操作方法,吾會有窮盡既一日
即使係一種技巧,例如甩刀 都有可能每次不同
都有細微既變化.
正如玩再生高達,我不敢誇下海口,話我可以完全掌握
去到神一般既境界
我只希望可以每日用都有進步,有另一番既體會

實戰片一條

其實我覺得,我做得未夠好,走位有D生硬
無比人集火死真係有D運氣
加上到左中段
傻更更甘係度吾知做乜
好似見到人地有I-FIELD就吾開炮=__=係度轉黎轉去

另外附上輸贏圖片各一張

後記:
可能大家覺得甘多字好悶
而小弟又吾係太識點樣改字既色,變粗體各樣各樣
可能令到吸引力大減
希望大家多多包涵
同埋我又有D懶-_- 有D其他野本來想加結果不了了之-_-
無乜動力,所以家陣希望大家收貨喇/_\
此外,小弟對SD認識尚淺
以上只係我既小小愚見,如果有咩錯漏或者吾岩,歡迎各位指出
我會盡力解答大家既疑問同埋對篇文作出修訂

評分

參與人數 22樂點 +40 Bravo! +21 收起 理由
fg仔 + 1 寫得唔錯~
1523733819 + 1 每次更新都靠你xdd
kaiant1001 + 1 好詳細,支持一下
noname1133 + 1 字海.....得黎但個個字都有內涵 ...
ckchowhk1 + 1 寫得好好:D BY CK

查看全部評分

回復

字海.....
KEY機係AR...
其餘兩部係A機
最後係BR...
回復 支持 反對

字海.....
KEY機係AR...
其餘兩部係A機
最後係BR...
神之影 發表於 17-6-2012 16:50

SORRY- -
我既意思係 1部AR 2部A 同一部BR
而且都打錯左-_-
我成日以為專用機就有R=__=
回復 支持 反對

大家可以見到R前 有4個能力 攻擊 敏 速 必 係過30既 <----20

比一般S機既超視炮 曉1145*2 熾天1075*2 智天2200*2都要高 但係比SWING既 <---智天.....*2?

Nevertheless, good post!
回復 支持 反對

話說我都唔識甩刀同手描:handshake
回復 支持 反對

AR做KEY機要升到突裝一外
兩部會消失既既A同BR仲要王牌- -
無名小卒=] 發表於 17-6-2012 16:45

BR要新兵,唔使王牌
回復 支持 反對

見到甘用心既機評  未睇片已經要按個支持先!!!!

----------------------------------------------------------------

槍很準咧   !!
掩體射擊  走位什麼的  也很讚 !!!

我倒是想看看你輸a+那一場 嘻嘻
回復 支持 反對

大家可以見到R前 有4個能力 攻擊 敏 速 必 係過30既
btbeb 發表於 17-6-2012 17:14

因為智天開兩炮可以- -
SOR我可能表達得吾係好好
其實我係想講佢因為有兩發=__= 我家陣改
回復 支持 反對

一睇就你知十分喜歡用..
回復 支持 反對

字海.....
but it is good