打印 上一主題 下一主題
收起左側

[隨機地圖] 說好的神級綠亞 - 肥影 vs 四方輝

我剩係可以咁講,aoc 得番1000人都唔夠玩, d 1v1 大賽獎金第一位都係得1000美金咁,人地lol 最新果場大賽 第一位100萬美金.第二位25萬.. 加埋全部獎金200萬美金
aoc玩到咁神 把撚咩1111 當然我自己都服啦,theviper jordan23 的確係aoc 界目前無人可敵,技術之強 應該前無古人 後無來者
but 可惜aoc 個scene 太細.. 你叫我去voobly 把撚咩,為果1000$ 美金 練16hr?
自己fd 係香港城快 得閒8個人大家串下大家 圍威喂 咪算... 講到去voobly 為咩呢
回復 支持 反對

就當说好了打城快,咁樣打法同高手打,人地一早起牆+建築,攻位唔多,就算係城堡初期,都唔可以只用一種兵,舉例騎士=比人用吉吉殺及送俾人(僧侶),馬弓=比人用投石,予兵等殺,高手看形勢配兵.所以打AOC 咩快都唔可以淨係用一種兵,如果呢場SAVE =圍咗牆(不一定全圍),加多種兵類戰鬥,才能反映真正控力,個SAVE 就會更精彩
回復 支持 反對

回復 32# victor36
這樣說好了
高手看形勢的確是看情況是否配兵. 先說我不自認高手
在城快 騎士是最強兵種.這是無容置疑的..單看這場.對手3BA 一直出 判斷下.我開打了2BL 只能互衝軍事.不然會被馬弓堆起來殺掉. 尤其城初最重要.所以一定要停村民生多一點兵.來防守/攻擊
如果對手3BA 的確有多種打法. 我這場2BL 一直出互衝軍事是其一. 到後期沒金我會輸掉. 但我爛掉對方經濟肉馬就營了
第二種可以打BOOM 用投車防守. 然後槍兵+投車反攻也可以.
第三種也是BOOM 用投車. 然後大馬爆
第4種是可以1BL 用投車守.然後也是大馬爆
第2 3 4 種都是比較被動的打法. 要知道3BA 是衝的打法. 3BA 升城最快是14:59 要是被亂了.就好容易GG  要不被亂只有一城即3TC 或用木長封路. 快點建BK守 但這會很吃虧.然後3BA 的軍事打法到城中是最強.3BA 堆多了投車也不怕. 所以3BA一直是匈奴高手的絕招
再說你說看馬弓建茅兵. 要知道茅兵在城堡是好肉的. 2-3隻馬可以把茅兵搞死.而且茅兵太被動. 你看到高手對戰都是帝王初才出茅兵吧..
配兵問題不是重點.重點是SENSE 控力 ,以前WDD紀錄檔WDD 曾馬亂對家而死.WDD名言:這就是大家想看的到.   你會說對手只出一種兵.防守那個不出槍兵嗎?我敢說配兵.不是高手所欠缺的東西 .這中手也會配兵吧..例如對方馬爆團戰用槍兵有優勢. 家必爭之地(   持久戰下)看到蒙特要戟兵+茅兵+巨投滅掉人堡逼蒙特消兵    我認為 高手的差異在於那些微的判斷力跟控制力
回復 支持 反對

或許妳是對的  該離開的人是我
回復 支持 反對

..........................
回復 支持 反對

回復  victor36
這樣說好了
在城快 騎士是最強兵種.這 ...
jaxis 發表於 20-10-2012 13:41

認真你就輸了
回復 支持 反對

哈哈哈,AOC,看來再也沒高手,有誰可以令我重出江湖呢
回復 支持 反對

回復  victor36
這樣說好了
在城快 騎士是最強兵種.這 ...
jaxis 發表於 20-10-2012 13:41

得4種打法你都講得出,仲要有3種都係龜兵, 枉你做左咁多年盟主, 我對你好失望
哈哈哈,AOC,看來再也沒fun game,有誰可以令我重出江湖呢
回復 支持 反對

回復 38# _rk

講D大路打法姐: O 你咁講不如馬雅出UU 都得啦: O
回復 支持 反對

哈哈哈,_rk ,睇嚟你也不是太肉,你係可方神聖,以前用咩ID,講嚟聽下,睇下有冇興趣令我手痕玩番幾鋪,因本人自十多年前打遍無敵手後而厭倦AOC,係呢排揾番隻碟出黎想玩番,奈何高手們已沒有
回復 支持 反對