打印 上一主題 下一主題
收起左側

[禁止修改] [原創捉捉] 惡靈古堡 外傳 之 惡靈重現(二十一) 釋出 !

汪滔,你仲有冇 亂戰火槍同世紀爭霸戰 個檔案

[原創火槍] 爭奪火槍王者之戰 - 亂戰火槍(七) !
[原創劇情] War of Centuries - 世紀爭霸戰 !
呢2條DL LINK死左-,- ...
淮山 發表於 9-4-2009 21:02

講真 ... 惡靈20都係百忙之中抽空 ,
我仲有物理同電腦應用未考 ...
真係冇時間理其他野住 ,
暫時俾住兩條外連 link 先 ,
不便之處希望可以體諒 ...
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/WarOfCenturiesFix06.zip
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/ChoasFire7.zip

29 29

有新檔唔比我

單都唔單聲囉咩事-.-
【peter^^】 發表於 9-4-2009 22:30

以為你退左休 ...
點知你仲會出現 ,
最多下次更新提返你嚕 ... 11 ...

惡靈20對我來說太難上手 ....
8p畀神手做 爆神
畀新手做 太弱啦....完全好難上手
作者
你不如同惡靈整分區啦
分 港區版 同 台區版
你要知道 香港玩家同台灣玩家 根本係兩回事
實力都唔同 ...
青山院長 發表於 9-4-2009 23:24

今次回 post 主要係想答你呢一類型既問題 ...

首先 , 惡靈今次既更新並不是只為了台區的要求 ,
主要的反而係我眼見港區都一路仲有人玩我先拎幾日出黎 ,
或者好多人都有呢位先生對今次更新既誤解 ,
咁就等我慢慢咁解釋下啦 ...

第一 , 十七版的完成其實導致左好多人鬼不平衡既出現 :
1) 祭壇既一開始送祭品使到三級亡靈軍過早被釋放 ;
2) 祭壇的精哥連步都圍得死 , 弓兵、馬勇和破壞者過強 ;
3) 複製實驗室的過早開放導致右路的開闢成功率接近零 ;
4) 複製實驗室部分產生兵種能力不平衡 , 如豹、斧及重劍 ;
5) 生化研究所的過早開放導致 4) 所談及的兵種更早出現 ;
6) 生化研究所除 4) 所談及的不平衡兵種外還有更甚的 ;
7) 隱劇毒咒其實有 bug , 導致遠距離攻擊兵種的攻擊消去 ;
8) 隱劇毒咒使衝車及弩炮無用武之地 , 嚴重影響遊戲發展 ;
9) 由於 7) 的問題 , 使遠攻兵種幾乎無可能擊倒惡靈古堡。
以上九點皆為本次更新的主因 , 全都嚴重影響遊戲平衡 ,
而我深信一個好的劇情最重要的係平衡 , 並不如常人所求的屈機。

第二 , 二十版修正了不少十七版的問題或 bugs :
1) 1-6p 死後所僱傭兵的突然消失效果不如預期效果也不合常理 ;
2) 君士坦丁堡的轉兵區域或買兵位常被 7p 兵堵塞使遊戲不便 ;
3) 起初假如 1-6p 被圍城再加上祭品兵的話使遊戲一面倒過早完結 ;
4) 僧侶或傳教士被扣血後只顧自己補血而不理 1-6p 的苦苦等待 ;
5) 8p 向來只可選塞或蒙 , 但現在每個文明也有特點以增加遊戲變化 ;
6) 某些重要位置並沒有僧侶的設置 , 嚴重影響遊戲進度 ;
7) 隱劇格拉維爾警局所生的城堡兵於主角死後未有移除或改權 ;
8) 隱劇能力轉移所加的塔攻過高 , 使 1-6p 更無法接近惡靈古堡 ;
9) 隱劇能力轉移本意是於 1-6p 其中有兩名遊戲者死後便關閉。
以上九點即為本次更新的副因 , 全都是港、台兩區共同反映的意見 ,
故並不如流言所及般是次更新只是為了迎合台區玩家要求。

最後 , 我想淺談有關新手玩家的問題 ,
有人認為分港區版及台區版便可解決有關問題 ,
但事實顯然並非如此 , 以下為本人觀點 ,
1) 遊戲本有設置難易度供新手做鬼使用 , 大不了開個最難玩玩 ;
2) 任何遊戲的新手皆必須經失敗乃成功之母之路 , 難一步登天 ;
3) 只為迎合新手或肉手而放棄維持遊戲平衡反會導致長期玩家流失 ;
4) 港、台皆有新手 , 但為何台區新手問題並不如港區嚴重 ?
    答 : 明顯地 , 這是玩家於遊戲態度之問題 , 遊戲再改根本無補於事 ;
5) 假如有玩家堅決認為舊版較新版切合玩家所需 , 本人並不反對開舊版。
希望有關人等明白以上所談 , 再作評論。

樓上會唔會忘記左香港玩家都有好多好勁 / 好廢
衰仔包@阿鋒 發表於 9-4-2009 23:38

正如以上最後所談及 ...

勁人不多
新手居多
青山院長 發表於 9-4-2009 23:46

請參閱以上 " 最後 "。

我靠
連開到2:10還沒停

姓汪的你給我記著
【peter^^】 發表於 10-4-2009 02:15

大佬呀 ... 今次好明顯唔關我事啦 ...
我 msn 有搵過你架 ... 係你自己唔 online ,
仲有呢 ... 其實我唔係姓汪的 =]

估唔到惡靈重會更新 C.C
[H]bunbunbunbun 發表於 10-4-2009 03:58

唔係應該估唔到我仲會返黎咩 c.c?
回復

[quote]

汪滔,你仲有冇 亂戰火槍同世紀爭霸戰 個檔案

[原創火槍] 爭奪火槍王者之戰 - 亂戰火槍(七) !
[原創劇情] War of Centuries - 世紀爭霸戰 !
呢2條DL LINK死左-,- ...
淮山 發表於 9-4-2009 21:02 [/quote]

[quote]

講真 ... 惡靈20都係百忙之中抽空 ,
我仲有物理同電腦應用未考 ...
真係冇時間理其他野住 ,
暫時俾住兩條外連 link 先 ,
不便之處希望可以體諒 ...
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/WarOfCenturiesFix06.zip
http://hk.geocities.com/wongfutszto2002/ChoasFire7.zip[/quote]

感謝你咁忙都抽時間更新惡靈同埋搵LINK比我

祝AL成功,我今年都要會考
回復

據說 21版有新隱劇
是真的嗎?
回復

頂 我唔做8p啦
次次做8p 場場輸....
回復

凸爆你地

開惡0 msn搵下我

我要出山!___!

玩FEZ玩得太多了
回復

有少少bug,我想提出下

在最上方的牢獄,,基地自爆果到,隻王明明已經入左基地,但無奈在邊邊位時,炸唔到!
仲有,提議:
希望可以新增 買船
解決匈奴可以買 馬車既問題(市集)
下條 君士堡丁 的血 最好50血!
8p拜占 過份強大,連哨站都咁多血= =唔洗玩啦
8p隻植物怪 成日被招降  超煩- -
希望可以增加 拉登能力 (一擊必殺) 增加game的exciting
8p可以copy布來x(蒙古隱出果隻)
回復

121# 惡堡
你咁勁 夠打啦
回復

8p拜占 惡靈古堡多血唔係問題= =
哨站多血先屈機
回復

8p拜占 惡靈古堡多血唔係問題= =
哨站多血先屈機
惡堡 發表於 14-4-2009 16:47

無人叫你打哨架-.-
回復