打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] [召喚]有玩diva既玩家 + 1個(幾無聊)既問題

激唱EX我都玩唔到
不過賭Per呢家野 玩得多真係會心臟病發(?

講起VOICE
有一排我狂煲 上到全國第13x位(上 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2012 09:31 AM

我都唔敢賭per住=.=
冇咁多VP可以蝕orz
衰左的話我會淚奔

犀利犀利
我諗我有排都perfect...
中間果堆combo太麻煩 sad
我最想玩熟左炉心同埋JBF先 起碼要perfect先肯收工

課題又係我呃VP既好機會
我對佢送既面板都有興趣...
4月送果3個我就唔多鐘意
希望今次會送d我鐘意架啦lol
今次課題我覺得易過4月既 至少我有得揀-v-
回復 支持 反對

我打easy或者normal仍然會好有信心賭per
但係之後的就不敢說了

面板
我早前都有用
不過宜家 為左想睇晒成個PV 於是沒有用了
(用左面板既話就會遮左PV影像既一部份 好似唔係咁好

你會唔會每首歌都set唔同既面板
(我之前會
回復 支持 反對

我打easy或者normal仍然會好有信心賭per
但係之後的就不敢說了

面板
我早前都有用
不過宜家 為左想睇晒成 ...
Torchic╳小火雞 發表於 12-5-2012 10:22 PM

我有咁既打算
但係我宜家仲未夠VP買
所以用住色鉛筆先
(右下角有個小初音 歌詞背景係支鉛筆 上面就係notebook咁既款)
我發現其實玩既時候我係冇可能分心去睇PV-.-
除非係慢歌 (好似moon呢d)
所以我又覺得set左都冇乜所謂 只要唔係遮太多就ok

btw 岩岩醒起有幾個問題想問~
1. 話說如果我玩緊既時候 有人放低個1蚊銀係度啦
咁下一round我知要比佢玩
但我自己要繼續玩既 又使唔使放個1蚊銀係度?

2. 關於hold制
禁到max bonus既時候佢會有個box彈出黎
咁我仲使唔使hold到佢成舊冇左先喇到bonus
定係佢一彈出黎就已經喇左?

3. 平時我自己玩果陣會1隻手禁2個制
(左手=三角形+正方形 右手= X + O)
呢個禁法夠唔夠方便的說
我覺得hold緊既時候會有d唔就手...
回復 支持 反對

哦 色鉛筆
我有印象

我玩果陣...老實講都唔會分心睇PV
不過你都唔會分心睇面板架啦
所以呢d野見人見智啦(茶

=============================

1.
哦 咁當然要
你係佢放左一蚊落去跟機既時候 就算你未玩完都好
你可以預先放定自己既一蚊落去
話比佢聽 等你玩完比佢 佢玩完之後 輪返到你玩

2.
個max一出黎 你就可以放手架啦
可以試下搵首用hold做收尾既歌黎做例子...
例如HighSchoolDays 睇最後粒音 再睇下個分加到幾時會停 你就明白了

3.
睇你玩咩歌啦
不過假如有需要一隻手要打hold 另一隻手要禁兩個制既話
你呢個打法 的確係唯一既方法(你冇可能生多一隻手出黎既

如果唔駛hold既話 你可以雙手既
不過有d人會唔慣左手打╳ / 右手打□
同埋黎一大堆2掣既時候
好似金聖夜既第2次chorus 我就會全程雙手打 可能因為一時單手一時雙手會好混亂
(當然亦都有人會單手打○╳ / ╳□ / □△
回復 支持 反對

回復 14# Torchic╳小火雞
a_a 的確係
最多d制去到右下角既位置
咁我就會留意到啦(笑)

哎呀...以往玩既時候我都冇放1蚊落去tim
好彩我至少都知人地放低1蚊姐係跟機姐-.-"

max hold果度我明了~

我見過有人1隻手禁1粒制
不過佢玩得好唔方便
如果佢左手hold住正方形 跟住有三角形要禁
佢隻右手就要飛過去orz
但我發現玩JBF既時候呢個禁法會比起我平時用既方便
因為果堆三角形要禁得超快 單憑hold緊果隻手禁分分鐘變safe-_-

感謝解答~
回復 支持 反對

再補充一下第一點
你可以自己玩緊既時候跟機
但係當人地玩緊既時候 特別係遇到d高手 捉緊COOL果陣
最好等到佢玩晒成首歌 先放個一蚊落去
因為人地玩玩下 你突然間放個一蚊落去 可能會騷擾到人地捉COOL

============================

咁你有五隻手指既
假如你hold緊正方 然後黎緊三角果陣
你可以用左手姆指禁實正方 然後用其餘既左手手指禁三角

不過你講既例外 有時都會發生既
因為大部份人右手打連打 係比左手輕鬆得多
所以有時會用右手打果堆三角連打/正方連打
回復 支持 反對

回復 16# Torchic╳小火雞
但係當我見到d高手既時候真係淆淆地...
多數我會睇下佢有幾勁先
唔係既如果就咁跟機..我驚我會獻醜sosad
anyway 都唔該你既補充~

平時我就係用拇指禁正方形 (左手) / X (右手)
中指禁三角形 (左手) / O (右手) 咁樣既
但係私7發覺要禁三角形連打既時候就有d吃力咁
唔係好掌握到個節奏-.-
或者如果多既時候我真係要習慣下用右手禁
(所以宜家我唔多應付到voice既chorus果堆連打-.-)
回復 支持 反對

老實講你係人 高手都係人
而且間鋪頭都唔係佢既 大家都係顧客
點解你唔跟得先
(我一直就係懷住呢個心態去跟機 就算人地勁到痴線都好

======================

用中指打圈同三角又好似辛苦左d
不過你岩既 始終剩係用一隻手指係好難去打果d連打
有時真係要右手打右邊/左手打左邊

前提係你要熟果首歌
假如你未玩過果首歌就嘗試交叉手咁打 有可能會有d悲慘既後果(?
回復 支持 反對

回復 18# Torchic╳小火雞
只能說係我心理問題-.-
跟係冇問題既
只係費事一陣間佢真係高手 我玩完之後再到佢既時候
佢走黎挑我機 我就好樣衰-.-
(以我所知係會有呢種人存在-_-)
或者係我諗多左啦...haha

沒錯 我玩4月課題既時候就被逼要玩d我唔熟既歌=.=
即使係normal都好啦 始終玩起上黎都係唔夠就手...
(表示仲要膽粗粗走去玩右肩之蝶extreme
去到後半段死得好慘
最後得番6X % not clear-.-)
如果再加埋交叉手 分分鐘中途已經fail-_-
回復 支持 反對

>>佢走黎挑我機 我就好樣衰-.-
a~
高手單方面贏左一個新手 又好威咩
(除非你真係接受佢挑機je

====================

4月個上級contest
對於d未玩熟EX既人黎講 真係好建議去玩HARD

====================

話時話我打算星期五去金龍/幸運
睇你駛唔駛返學之類 得閒既話可以過黎交流下